Wist u dat spierontspanner (btx) gebruikt wordt voor de behandeling van chronische migraine? Zo’n 20% van de bevolking heeft zeker één keer per week last van hoofdpijn. De oorzaak is vaak onbekend, maar er zijn aanwijzingen dat er onder andere sprake is van een verhoogde spanning in bepaalde spieren.

Behandeling van migraine

Spierontspanner (btx) staat het meest bekend om zijn gebruik bij het wegwerken van rimpels. Het middel werd in 1989 officieel goedgekeurd als behandelmiddel voor spieraandoeningen in de ogen. Het cosmetische gebruik hiervan kwam pas later. Barbery Clinic past spierontspanners ook toe bij de behandeling tegen migraine.

Spierontspanners zijn middelen waarvan in de laatste jaren is aangetoond dat ze een positief effect hebben op diverse aandoeningen, waarbij sprake is van een verhoogde spierspanning. Deze positieve bijwerking van spierontspanners werd ontdekt bij de mensen die een anti-rimpel behandeling kregen. Deze personen hadden opvallend minder vaak hoofdpijn dan voordat ze hun rimpels lieten behandelen.

In juli 2010 is dit middel goedgekeurd (door de Amerikaanse Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency MHRA en door de FDA) voor de behandeling van chronische migraine. Ook esthetisch arts Drs. Barbery kan uw migraine behandelen.

De werking is nog steeds onderwerp van verschillende onderzoeken, maar ervaring leert dat een groot deel van de chronische migraine patiënten baat hebben bij het gebruik van spierontspanners. Bij deze patiënten ontstaat een duidelijke verlichting van de klachten. De injecties helpen het beste bij mensen met chronische migraine, die meer dan vijftien aanvallen per maand hebben. Deze mensen hebben het meeste last van de bijwerkingen van medicijnen.

Sinds 2013 vindt in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) een studie plaats naar het effect van de behandeling met spierontspanners (btx) bij patiënten met chronische migraine: de CHARM-studie. Een van de redenen van deze studie is het feit dat normale medicijnen tegen migraine vervelende bijwerkingen hebben.

De behandeling van migraine met spierontspanners

Voorzijde en achterzijde van het hoofd. Over het algemeen is een behandeling van de fronsspier voldoende om een duidelijke verbetering van de klachten te bewerkstelligen of zelfs om migraine te voorkomen. Soms kan ook de achterzijde van het hoofd en de nek behandeld worden. Bij een behandeling vragen wij u een dagboek bij te houden om de resultaten van de behandelingen met spierontspanners (btx) tegen hoofdpijnklachten bij te houden, voor de beste behandeling.

Kleine prikjes met spierontspanners. Door middel van een aantal prikjes in een bepaald gebied worden de desbetreffende spieren minder sterk gemaakt. De injecties worden door de meeste patiënten niet als pijnlijk ervaren. Eventueel kan de huid verdoofd worden met behulp van een verdovende crème.

Enige spierzwakte. Het effect van de behandeling is altijd tijdelijk (twee tot zes maanden). Mogelijke bijwerkingen van behandeling met spier verzwakkende middelen hangen samen met de prik zelf (mogelijk een kleine blauwe plek) en het effect van de behandeling. Soms is er sprake van enige spierzwakte in de ingespoten spieren. Ook dit effect is altijd tijdelijk.

De prijs van de behandeling is afhankelijk van de hoeveelheid die nodig is voor een optimaal effect. In het algemeen zal Drs. Barbery starten met één regio.

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Wij denken graag met u mee.

Stuur ons een bericht of bel naar 035-2031572