Erger je je aan die fronsrimpels? Dit zijn de rimpels tussen de wenkbrauwen, die verschijnen als je in de felle zon kijkt of als je bezorgd of boos bent. Tijdens het fronsen ontstaan rimpels door het aanspannen van overactieve spiertjes tussen de wenkbrauwen. Bij het fronsen worden de wenkbrauwen zowel naar elkaar toe als naar beneden getrokken. Als gevolg daarvan wordt de bovenliggende huid geplooid. Naarmate je ouder wordt, zijn de fronsrimpels nog meer aanwezig. Met een simpele ingreep kunnen deze rimpels echter verwijderd worden.

Op welke leeftijd ontstaan fronsrimpels?

Fronsrimpels ontstaan op verschillende leeftijden, meestal tussen de 35 en 50 jaar. Het krijgen van rimpels is voor een groot deel erfelijk bepaald. Als je uit gewoonte de fronsspieren vaak samentrekt, kunnen fronsrimpels al op jeugdige leeftijd verschijnen. Vaak heeft dit te maken met de kleur van de ogen. Hoe lichter de iris, des te meer last je kunt hebben van (zon)licht. Als gevolg daarvan ga je de spieren rond de ogen extra samentrekken.

Tussen de wenkbrauwen ontstaan dan verticale rimpels (en soms ook een horizontale lijn boven de neus). Bij een jonge elastische huid trekken deze rimpels bij ontspanning weer weg. Dit noemen we de “dynamische” fronsrimpels. Bij het ouder worden blijven deze rimpels meer aanwezig. Deze dynamische rimpels zorgen voor extra spierspanning in dat gebied en dit kan resulteren in hoofdpijn tussen de wenkbrauwen en migraine. Bij Barbery Clinic wordt dit behandeld met spierontspannende middelen (btx). Dit is een middel waarmee rimpels verdwijnen.

Op een gegeven moment ontstaan er ook rimpels in rust en blijft men een boze uitstraling houden. Naarmate onze huid ouder en minder elastisch wordt, blijven deze rimpels tussen de wenkbrauw op een zeker moment zichtbaar, ook wanneer er niet gefronst wordt. Dit noemen we de “statische” fronsrimpels. Deze statische rimpels behandelen we met een hyaluronzuur, een lichaamseigen stof.

Iedereen kan fronsrimpels krijgen

Mensen met sterke fronsspieren krijgen al fronsrimpels op jonge leeftijd. Als dan ook de wenkbrauw naar beneden wordt getrokken, kunnen deze rimpels een boze en strenge uitstraling geven. Mensen storen zich meer aan fronsrimpels dan aan vriendelijke horizontale lijntjes zoals kraaienpootjes.

Vrouwen storen zich vaker aan fronsrimpels, omdat zij liever een “zachte” uitstraling hebben. Toch komen er even vaak mannen voor de behandeling, bij wie de rimpels meestal dieper zijn. Dit komt omdat fronsspieren bij mannen sterker gevormd zijn. Mensen die veel sporten en daardoor sterke spieren ontwikkelen, hebben ook vaak diepere fronsrimpels.

Behandelen van rimpels

Tijdens het intake- of consultgesprek met Drs. Barbery wordt gekeken naar het gezicht en krijgt je advies over de meest geschikte behandeling. Bij fronsrimpels is het altijd belangrijk om eerst de spieractiviteit stil te zetten met injecties met spierontspannende middelen (btx). Op deze manier kunnen de rimpels niet erger worden doordat je de spieren niet meer veelvuldig kunt aanspannen wanneer je boos of in de zon kijkt. Wanneer de rimpels al dieper zijn bestaat de mogelijkheid deze op te vullen met een rimpelvuller.

De behandeling van fronsrimpels bestaat uit het ontspannen van de fronsspiertjes met met injecties. Deze behandeling duurt ongeveer 10 minuten. De fronsrimpels worden minder zichtbaar en kunnen zelfs helemaal verdwijnen. De wenkbrauwen komen omhoog en de gezichtsuitdrukking wordt minder bezorgd en vermoeid, maar juist zachter en vriendelijker. Na een paar dagen merk je de eerste resultaten en na een week wordt een duidelijk effect bereikt.

Bij fronsrimpels waarbij de behandeling met spierontspannende middelen niet voldoende effect geeft, doordat “statische” rimpels zijn ontstaan, kunnen we deze opvullen met Restylane, een rimpelvuller op basis van hyaluronzuur.

Je kunt na de behandeling direct weer aan het werk of andere dingen doen. De behandeling laat geen duidelijke sporen na. We raden je alleen aan dezelfde dag niet meer te gaan sporten. Na de behandeling zullen de fronsspieren ontspannen, zodat spanningshoofdpijn kan afnemen en soms zelfs helemaal verdwijnt. Ook zul je minder last hebben van migraine en zullen het aantal migraine aanvallen afnemen.

Het effect van de behandeling van fronsrimpels is het grootst, als je direct na de behandeling een aantal keren bewust gaat fronsen. De behandeling voor het verminderen van fronsrimpels heeft een werkingsduur van vier tot zes maanden.

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Wij denken graag met u mee.

Stuur ons een bericht of bel naar 035-2031572