Het geheim van schoonheid

De term schoonheid is een subjectief begrip, maar wat als we schoonheid konden uitdrukken in
 getallen en verhoudingen waardoor het een
 objectief begrip wordt? Ook wel ‘de gulden 
snede’!De gulden snede, ook wel de goddelijke
 verhouding genoemd, is een begrip dat als sinds de klassieke oudheid bestaat. Het is een verhouding die gelijk staat aan ‘1 staat tot
 1.618’ en die we overal in de wereld
 terugvinden. Denk aan Griekse tempels,
 bloemen, de schilderkunst, maar ook in ons 
gezicht. De gulden snede wordt gezien als de 
verhouding die ons gezicht mooi maakt, maar
 de reden hiervoor is lastig te verklaren.
 Symmetrie en harmonie in het gezicht wordt
 door mensen als mooi ervaren. De grondlegger van deze methode, de Amerikaanse arts Dr. Marquardt,
 zocht naar een verklaring en vormde op basis van studies ‘het perfecte gezicht’. Van deze verhoudingen is een masker gemaakt.

Moderne schoonheid Het gezicht van de oud Egyptische schoonheid Nefertiti voldoet aan de ideale verhoudingen die wij mensen mooi vinden, haar gezicht past precies op het masker. Niet vreemd dat haar naam ‘’de mooie is gekomen’’ betekent. In de hedendaagse tijd blijkt schoonheid nog steeds op dezelfde manier gemeten. Het gezicht van Angelina Jolie komt het dichtst in de buurt van de juiste afmetingen. En laat haar nu net als één van de knapste vrouwen op aarde worden beschouwd. Dit geeft wel aan dat schoonheid tijdloos is en dat er na al die jaren nog steeds dezelfde meetstaven gehanteerd worden.Hoe beter het gezicht op het masker past, hoe mooier iemand gevonden wordt. Uiteraard is fysieke schoonheid maar een factor van de totale betekenis die wij mensen aan schoonheid hebben gegeven, maar het kan op het ‘eerste gezicht’ cruciaal zijn. Om goed voor de dag te komen is het belangrijk dat je er dus gevoelsmatig goed uitziet.